„Biała śmierć”, czyli cukier, sól i mąka w codziennej diecie

Wiele mówi się o złych elementach diety, które powodują u nas niedobory witamin, brak cennych składników odżywczych oraz wiele chorób. Codziennie spożywamy około 4-5 posiłków i pijemy wiele litrów płynów. Często nie zastanawiamy się nad tym, co dane składniki diety zawierają w sobie, a naprawdę warto. Waga problemu jest duża – wspomnieć należy choćby o „białej śmierci”, czyli obecnych w wielu pokarmach i płynach, jakimi jest cukier i sól. Od niedawna też coraz częściej mówi się o trzecim produkcie, który nie powinien być spożywany zbyt często – a jest nim mąka.

Cukier

Cukier często uważany jest wręcz za produkt uzależniający – mało jest osób, które potrafią sobie odmówić dziennej dawki słodyczy. Łyżeczka sypkiej, białej substancji, dodawana na przykład do herbaty, zawiera około 20 pustych kalorii. Po spożyciu produktów zawierających cukier, w organizmie następuje skok ilości insuliny, co powoduje chwilowy przypływ energii, lecz w dłuższej perspektywie jest on złudny. Po niedługiej chwili substancja spożytkowana jest do bieżących wydatków energetycznych. Następuje uczucie zmęczenia, pojawia się senność oraz brak możliwości skupienia. Cukier, który nie jest spożytkowany, a jego zapasy w wątrobie są zbyt duże, odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Cukier spożywany w nadmiarze, bo oczywiście małe ilości nie oddziałują bardzo źle na człowieka, może powodować wiele negatywnych skutków. Nadmierna jego ilość w diecie jest w stanie doprowadzić do zmniejszania odporności organizmu oraz deficytu witamin i minerałów w. Choroby jakie mogą powstawać, to na przykład próchnica zębów czy miażdżyca.

Sól

Sól jest najpopularniejszą przyprawą używaną w Polsce i jedną z najbardziej popularnych na świecie. Znajduje się w większości produktów, a szczególnie w tych przetworzonych. Dodawana jest do napojów, mięs, słodyczy i do masy innych pokarmów. Sól spożywana w niewielkich ilościach nie jest zła, a wręcz dobra i niezbędna. Zapotrzebowanie organizmu to mniej więcej 5 g dziennie. Taka ilość soli pozwala na zachowanie równowagi elektrolitycznej i prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów.

Niestety, wiele osób, a nawet znaczna większość ludzi na świecie przekracza kilkukrotnie dzienną dawkę soli w swojej diecie. Powodować może to podwyższenie ciśnienia krwi, a co za tym idzie – szanse na wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych. Sól działa również na narządy takie jak nerki, obciążając je podczas ich pracy. Doprowadzić może również do otyłości, a nawet do drażliwości układu nerwowego.

Mąka

Coraz częściej mówi się o negatywnym działaniu mąki na zdrowie człowieka. Jest w tym trochę racji, ponieważ zwykła biała mąka zawiera bardzo dużo skrobi, która w nadmiernych ilościach nie jest korzystna dla naszego organizmu. Dodatkowo charakteryzuje się ubogą zawartością witamin. Zwykła mąka, przez dużą zawartość skrobi, utrudnia przemianę materii. Nie jest tak w przypadku mąki pełnoziarnistej, która zawiera dużą ilość błonnika ułatwiającego działanie układu pokarmowego (a przy tym posiada wiele witamin oraz makro- i mikroelementów). Dlatego warto w naszej codziennej diecie zastąpić pierwszy rodzaj produktu drugim, ponieważ zamiana ta dużo lepiej wpłynie na działanie naszego organizmu. Więcej na temat „udoskonalania nawyków żywieniowych” można znaleźć w tym artykule.

Related

Higiena jamy ustnej to ważny aspekt ogólnego stanu zdrowia człowieka. Warto myć zęby za pomocą...

Według wielu osób ból zęba należy do najgorszych dolegliwości bólowych. Trzeba więc robić wszystko,...