„Biała śmierć”, czyli cukier, sól i mąka w codziennej diecie

Wiele mówi się o złych elementach diety, które powodują u nas niedobory witamin, brak cennych składników odżywczych oraz wiele chorób. Codziennie spożywamy około 4-5 posiłków i pijemy wiele litrów płynów. Często nie zastanawiamy się nad tym, co dane składniki diety zawierają w sobie, a naprawdę warto. Waga problemu jest duża – wspomnieć należy choćby o „białej śmierci”, czyli obecnych w wielu pokarmach i płynach, jakimi jest cukier i sól. Od niedawna też coraz częściej mówi się o trzecim produkcie, który nie powinien być spożywany zbyt często – a jest nim mąka.

Cukier

Cukier często uważany jest wręcz za produkt uzależniający – mało jest osób, które potrafią sobie odmówić dziennej dawki słodyczy. Łyżeczka sypkiej, białej substancji, dodawana na przykład do herbaty, zawiera około 20 pustych kalorii. Po spożyciu produktów zawierających cukier, w organizmie następuje skok ilości insuliny, co powoduje chwilowy przypływ energii, lecz w dłuższej perspektywie jest on złudny. Po niedługiej chwili substancja spożytkowana jest do bieżących wydatków energetycznych. Następuje uczucie zmęczenia, pojawia się senność oraz brak możliwości skupienia. Cukier, który nie jest spożytkowany, a jego zapasy w wątrobie są zbyt duże, odkłada się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Cukier spożywany w nadmiarze, bo oczywiście małe ilości nie oddziałują bardzo źle na człowieka, może powodować wiele negatywnych skutków. Nadmierna jego ilość w diecie jest w stanie doprowadzić do zmniejszania odporności organizmu oraz deficytu witamin i minerałów w. Choroby jakie mogą powstawać, to na przykład próchnica zębów czy miażdżyca.

Sól

Sól jest najpopularniejszą przyprawą używaną w Polsce i jedną z najbardziej popularnych na świecie. Znajduje się w większości produktów, a szczególnie w tych przetworzonych. Dodawana jest do napojów, mięs, słodyczy i do masy innych pokarmów. Sól spożywana w niewielkich ilościach nie jest zła, a wręcz dobra i niezbędna. Zapotrzebowanie organizmu to mniej więcej 5 g dziennie. Taka ilość soli pozwala na zachowanie równowagi elektrolitycznej i prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów.

Niestety, wiele osób, a nawet znaczna większość ludzi na świecie przekracza kilkukrotnie dzienną dawkę soli w swojej diecie. Powodować może to podwyższenie ciśnienia krwi, a co za tym idzie – szanse na wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych. Sól działa również na narządy takie jak nerki, obciążając je podczas ich pracy. Doprowadzić może również do otyłości, a nawet do drażliwości układu nerwowego.

Mąka

Coraz częściej mówi się o negatywnym działaniu mąki na zdrowie człowieka. Jest w tym trochę racji, ponieważ zwykła biała mąka zawiera bardzo dużo skrobi, która w nadmiernych ilościach nie jest korzystna dla naszego organizmu. Dodatkowo charakteryzuje się ubogą zawartością witamin. Zwykła mąka, przez dużą zawartość skrobi, utrudnia przemianę materii. Nie jest tak w przypadku mąki pełnoziarnistej, która zawiera dużą ilość błonnika ułatwiającego działanie układu pokarmowego (a przy tym posiada wiele witamin oraz makro- i mikroelementów). Dlatego warto w naszej codziennej diecie zastąpić pierwszy rodzaj produktu drugim, ponieważ zamiana ta dużo lepiej wpłynie na działanie naszego organizmu. Więcej na temat „udoskonalania nawyków żywieniowych” można znaleźć w tym artykule.

Related

Według wielu osób ból zęba należy do najgorszych dolegliwości bólowych. Trzeba więc robić wszystko,...