Dlaczego szefowie kuchni stosują susz warzywny?

Susz warzywny to popularny składnik w kuchni, po który sięgają nie tylko gospodynie domowe, ale i szefowie kuchni. I, choć często nie cieszy się on popularnością, ani dobrą opinią, trudno wyobrazić sobie bez niego gotowanie. Czy, zatem jest zdrowszy niż uważamy? I dlaczego wybierają go znani kucharze?

Susz warzywny – nie do zastąpienia w kuchni

Przeglądając przepisy kulinarne mistrzów kuchni można zauważyć, że ważnym elementem w ich daniach jest susz warzywny. Z czego to wynika?Susz powstały na bazie warzyw to istotna baza do przygotowania aromatycznych bulionów. A te są podstawą wielu dań, polecanych przez najlepszych kucharzy. W tym zakresie susz warzywny daje możliwość zaoszczędzenia czasu i energii na przygotowywanie wywaru ze świeżych produktów.

A co ze zdrowiem? Czy susz warzywny jest zdrowy?

Trudno, by najlepsi mistrzowie kuchni sięgali po to, co niezdrowe w kuchni. Świadomie, więc, wybierają susz z warzyw, by nie tylko wzbogacić smak potraw, usprawnić pracę w kuchni, ale też… znaleźć w naturze to, co najcenniejsze i zdrowe. Susz warzywny powstaje w procesie suszenia warzyw, co jest starym i trwałym procesem, dającym gwarancję zachowania dobroczynnych właściwości składników. Kiedyś w ten sposób postępowały nasze babcie, chcąc nadać produktom spożywczym jak najdłuższy termin przydatności do spożycia. Obecnie to znacznie zdrowszy sposób niż np. stosowanie konserwantów chemicznych, które negatywnie odbijają się na zdrowiu.

Smak – kolejna zaleta suszu warzywnego…

Nie bez znaczenia jest jak smakują dania. Zwłaszcza te na bazie warzyw lub bulionów. W tym zakresie susz z naturalnych produktów pozwala uzyskać aromat i smak. Wiąże się to z faktem, że suszone produkty są szczelnie zamykane w pojemnikach, na wzór hermetycznie pakowanych herbat. Ich cała woń i dobroczynne właściwości są uwalniane po otworzeniu, już w trakcie gotowania. A to gwarancja idealnego smaku w przypadku dań gotowanych, pieczonych i smażonych.

Najlepsi kucharze wiedzą co jest smaczne i zdrowe. Świadomie wprowadzają do kuchni susz warzywny, by nie tylko wydobyć z potraw armat, ale też zadbać o to, co zdrowe i dobroczynny z natury. Warto podobne rozwiązania wprowadzać w swojej kuchni na co dzień, by jeść smacznie i czuć się dobrze.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Related

trzaikrajobraz.pl live url asol-ogrodowy.pl