Zapełnianie i dekorowanie stołu weselnego to zadanie podzielone pomiędzy parę młodą oraz właściciela wynajętej sali. Istotny jest pomysł, ale przede wszystkim komfort gości, który podczas wesela będą przy nich biesiadować. Podczas umawiania detali z kierownikiem sali powinniśmy pamiętać o kilku istotnych zagadnieniach.
Ważne jest ułożenie stołów tak, aby znalazła się dostateczna ilość miejsca na przejście. Stoły najczęściej ustawia się koliście, w środku znajduje się parkiet do tańca.
Jedzenie i ozdoby
Menu weselne ustalane jest indywidualnie z każdą parą. Najczęściej właściciel lokalu daje kilka zestawów menu do wyboru, aby para młoda mogła samodzielnie zadecydować o daniach obiadowych, deserze, daniach podawanych wieczorem. Na stole stale powinny znajdować się chłodne napoje, ciasta, owoce.
Na stołach stawia się także kwiaty – tu panuje całkowita dowolność, jednak wiele pań młodych pragnie, aby były one dopasowane do ich wiązanki ślubnej. Wiele par pragnie jeszcze bardziej ubarwić wygląd stołu. W tym celu chętnie stosują zawieszki na alkohol. Na zawieszkach możliwe jest umieszczenie imion pary młodej, oryginalnego cytatu czy daty ślubu. Zawieszki zamówić możemy wprost od producenta.