Właściwości zdrowotne daktyli

Wszyscy znamy daktyle jako dodatek do ciast, deserów, ewentualnie słodkich sałatek. Mało jednak kto z nas wie, że owoce te posiadają wiele właściwości odżywczych.

Daktyle

To owoce palmy daktylowej rosnącej na terenie Azji, północnej Afryki, południowej części Stanów Zjednoczonych. To jedno z najstarszych drzew owocowych uprawianych przez człowieka. Ze względu na walory odżywcze daktyli, Arabowie nazywali palmy daktylowe „drzewem życia”, a same owoce „chlebem życia”.
Daktyle zawierają przede wszystkim cukry proste, które są źródłem energii. To dlatego daktyle są jednym z najczęściej spożywanych owoców przez sportowców, równocześnie są to cukry łatwo przyswajalne, więc nie podnoszą jego poziomu w organizmie.
Daktyle zawierają również wiele innych cennych składników. Są bogatym źródłem witamin K, A oraz z grupy B, mikroelementów zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Owoce bogate są także w błonnik. Ilość poszczególnych składników zależy od konkretnej odmiany.

właściwości zdrowotne daktyli
Fot. http://organichouse.eu/

Właściwości zdrowotne daktyli

Zawartość cennych składników ma oczywisty wpływ na właściwości zdrowotne daktyli i ich zastosowanie.
Badania izraelskie wykazały, że zawartość dużej ilości potasu i salicylanów skutecznie chroni przed miażdżycą. Dzięki nim nie dochodzi do odkładania cholesterolu w naczyniach krwionośnych. W ten sposób zmniejszają ryzyko zawałów serca, udarów mózgu. Okazało się, że mają również właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Duże ilości błonnika w daktylach poprawiają perystaltykę jelit, co oznacza, że są wskazane dla osób cierpiących na zaparcia. Dodatkowo daktyle mają właściwości alkalizujące, co zmniejsza nadkwasowość żołądka (zgaga).
Daktyle zawierają sporą ilość witamin z grupy B oraz taurynę, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Z tego względu zalecane są dla osób żyjących w stresie lub cierpiących na bezsenność.
Generalnie daktyle surowe i suszone posiadają te same właściwości zdrowotne, ale niestety daktyle suszone zawierają konserwanty (E 201,202,210,211 oraz 220), które są szkodliwe, dlatego lepiej spożywać daktyle surowe.

Related

Któż z nas nie lubi wakacji i okresu, podczas którego możemy się spodziewać cudownej pogody. Jest to...