Czy wpływają na stan zdrowia osób starszych?
Coraz mniejsza sprawność organizmu, liczne problemy zdrowotne, brak aktywności fizycznej i uboga dieta zwłaszcza w podeszłym wieku, to już tylko niewielki krok do poważniejszych problemów zdrowotnych. Naturalnym staje się dla nas, że osoby starsze borykają się z kilkoma poważnymi chorobami jednocześnie. Jednak czy zawsze musi tak być?
Czy prawidłowa dieta osób starszych ma wpływ na długość ich życia?
Wczytaj się w szczegóły!
- Jaki wpływ na organizm osób starszych mają kwasy omega-6?
- Które produkty zawierają najwięcej kwasów omega-6?
- Równowaga pomiędzy kwasami omega-3, a omega-6.
3 WAŻNE PYTANIA, KTÓRE ZAMIENIAMY W KONKRETNE ODPOWIEDZI
NEWSY Z KWASÓW WZIĘTE
Włącz ZDROWĄ ciekawość
- Czy wiesz, że…
- Kwasy omega poprawiają samopoczucie i niedopuszczają do rozwoju depresji?
Kwasy wspomagają pracę mózgu oraz neuroprzekaźników.
- Czy wiesz, że…
- Olej słonecznikowy ma więcej witaminy E niż oliwa z oliwek?
Dlatego tak ważne jest stosowanie urozmaiconej diety.
- Czy wiesz, że…
- Olej sojowy jest doskonałym źródłem lecytyny, która ma wpływ na jakość widzenia?
Olej sojowy możesz dodać do sałatek, surówek, sosów, gotowania oraz krótkiego smażenia.
Kwasy omega-6
Jak wpływają na organizm osób starszych?
Kwasy tłuszczowe omega-6 z rodziny kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W podeszłym wieku ludzki organizm staje się bardziej podatny na kolejne przypadłości, jednak odpowiednia podaż kwasów omega-6:
- wspomaga pracę układu odpornościowego, dzięki czemu spada podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne;
- poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, a tym samym oddala widmo nadciśnienia, zawałów serca oraz udarów;
- wspiera odbudowę komórek oraz poprawia wygląd skóry;
- usprawnia prawidłowe przekazywanie impulsów w układzie nerwowym;
- zmniejsza zawartość złego cholesterolu we krwi oraz niweluje ryzyko miażdżycy.
Źródła kwasów omega-6
Prowadzenie dokładnych notatek o spożywanych produktach każdego dnia oraz badanie składu tkanki tłuszczowej, pozwala ocenić czy dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości kwasów omega-6. W przypadku ich drastycznych niedoborów konieczne jest włączenie do diety produktów takich ja:
- oleje pochodzenia roślinnego – olej słonecznikowy, z pestek winogron i sezamowy;
- orzechy – laskowe, nerkowca oraz pistacje;
Warto jednak pamiętać, że powyższe oleje roślinne można spożywać wyłącznie w postacie surowej – nie powinno się ich używać do smażenia.
Kwasy tłuszczowe omega -3 i omega-6
W wielu przypadkach kwasy omega-3 i omega-6 działają na siebie antagonistycznie, co przy zaburzeniu prawidłowych proporcji może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.
Dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu, zaleca się, aby proporcja tych kwasów wynosiła 5:1, czyli na każde pięć łyżeczek oleju słonecznikowego przypadała jedna łyżeczka oliwy z oliwek.
Jeśli dostarczenie idealnej proporcji kwasów wraz z pożywieniem jest niemożliwe, należy rozważyć odpowiednią suplementację.