Aparat ubojowy CASH Special

Aparaty ubojowe typu CASH Special to tradycyjne narzędzia, w kształcie pistoletu z uruchamianym spustem. Są uniwersalne w zastosowaniu, a także dostępne w wersji tradycyjnej albo wzmocnionej. Sprawia to, że narzędzie jest idealne do ogłuszania wielu gatunków. Mogą to być zarówno małe zwierzęta, jak i wielkie byki.

Użytkowanie

Na początku należy odciągnąć kurek i blokadę strzału. Odciągnięcie blokady uruchomi wyrzutnik i częściowo wysunie wystrzelony nabój (tak zwaną łuskę). Nie wolno kierować wylotu lufy w swoją stroną lub jakiejkolwiek innej osoby. Następnym krokiem jest ładowanie aparatu ubojowego. Przed włożeniem odpowiedniej amunicji do komory trzeba się upewnić, czy sworzeń jest aby na pewno całkowicie cofnięty. Jeśli nie, siła głuszenia będzie mniejsza. Każdy użytkownik musi używać zawsze tylko i wyłącznie właściwej amunicji, którą podał producent aparatu.

Przygotowanie do strzału polega na wysunięciu blokady strzału do przodu, do powierzchni zamka. CASH Special wtedy wystrzeli, jeśli upuści się go na podłogę, albo przy pociągnięciu za spust. Palce należy trzymać zdjęte ze spustu aż do samego strzału. Ostatnim, kulminacyjnym punktem jest oczywiście strzał. Należy przyłożyć wylot lufy precyzyjnie do głowy zwierzęcia (wszystko zależy od gatunku). Następnie trzeba po prostu pociągnąć za spust, by wystrzelić. Czynność przyłożenia powinna być wykonana spokojnie oraz płynnie. Strzał powinien być natychmiastowy, by jego opóźnienie było jak najmniejsze. Kiedy zwierzę rusza głową nie wolno strzelać.

Przykładanie aparatu ubojowego

Jeśli ma się do czynienia z bydłem i cielakami wylot lufy trzeba pewnie przyłożyć pośrodku łba. Jest to punkt przecięcia się umownych linii, które biegną od nasady rogów do oczu.

Natomiast jeśli są to owce bezrogie, wylot należy skierować na środek górnej części głowy. Jeśli jednak owce są rogate, albo strzela się do kóz, lufę przykłada się między rogi, w kierunku podstawy jęzora.
W przypadku świń wylot ludy powinien znaleźć się około dwadzieścia milimetrów powyżej linii oczu, czyli mniej więcej w połowie wysokości czoła, celując minimalnie powyżej.

Usuwanie łuski

W tej części należy odciągnąć kurek, a potem blokadę strzału. Spowoduje to częściowe wysunięcie łuski przez wyrzutnik. Wtedy można ją całkowicie usunąć kciukiem oraz palcem wskazującym. Dopiero wtedy aparat będzie gotowy do ponownego załadowania amunicji.

Czasem jednak aparaty ubojowe nie działają stuprocentowo sprawnie i może zaistnieć konieczność usuwania naboju, który nie wystrzelił z komory. Jeśli nabój, który nie wystrzelił zaklinował się w komorze, ewentualnie wyrzutnik nie działa, nie wolno wyciągać naboju posługując się nożem, czy innym tego typu narzędziem.

Grafika pochodzi z serwisu Gastrosilesia.pl

Related