Każda młoda para staje przed zadaniem zorganizowania własnego wesela – mowa tu nie tylko o zarezerwowaniu sali, ale przede wszystkim o detalach takich jak wybranie odpowiedniego menu dla swoich gości i postaranie się o ciekawy upominek dla tych, którzy wychodzą z przyjęcia.
Zaplanowanie menu obecnie nie jest proste – wiele osób przestrzega restrykcyjnych diet, np. bezglutenowych, które mogą okazać się problematyczne w przypadku planowania weselnego menu. Wiedząc o osobach nietolerujących glutenu czy wegetarianach koniecznie należy o tym powiedzieć kucharzowi. Z pewnością zaproponuje on oryginalne menu, zgodne z dietą czy przekonaniami. Oczywiście naszym zadaniem jest także wskazanie kelnerom, gdzie osoby o konkretnych zaleceniach żywieniowych siedzą, aby mogli w pierwszej kolejności podać im przygotowane dla nich jedzenie.
Drobny upominek
Przyjęło się, że para młoda obdarowuje gości weselnych drobnym upominkiem. Może być to opakowanie weselnych ciast, niewielka figurka z podobizną pary młodej. Zdecydowana większość decyduje się jednak na podarowanie butelki alkoholu z odpowiednią dedykacją. Takie zawieszki na alkohol można zamówić z konkretną dedykacją w firmach specjalizujących się zaproszeniami ślubnymi. Na karteczce widnieje podziękowanie za obecność w tym ważnym dla pary młodej dniu.