Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane w occie nie są niczym innym jak po prostu grzybami w occie. Skład wywaru grzybowego jest zazwyczaj bardzo przybliżony do siebie, a to co się zmienia to rodzaj grzyba, który pragnie się zamarynować.

PRZEPIS NA PODGRZYBKI MARYNOWANE


Składnikami, które będą potrzebne do dobrego marynowania takich grzybów to: kilo podgrzybków, cztery szklanki wody, szklanka octu, cukier (według uznania), pieprz, sól, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i cebula. Jest to przykładowy skład i różne przepisy będą się trochę różnić od siebie. Jest to jednak szybki oraz łatwy przepis na grzyby marynowane.

Sposób przygotowania jest następujący: podgrzybki trzeba umyć, obrać i następnie pokroić. Potem należy je ugotować. By stworzyć wywar trzeba zagotować wodę wraz z octem, cukrem, pieprzem, solą, zielem angielskim, listkami laurowymi oraz gorczycą i do gotującego się wywaru dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Trzeba to gotować ok.15 minut. Następnie grzyby należy odpowiednio powkładać w słoiki i zalać gorącym wywarem. Ostatnim krokiem jest zakręcenie i pasteryzowanie przez 30 minut.

ZASTOSOWANIE GRZYBÓW MARYNOWANYCH


Grzyby marynowane można stosować jako idealny dodatek na przykład do śledzi, mięs, czy sałatek (w szczególności jarzynowych), ewentualnie można je użyć do tatara. Świetnie nadadzą się również na zupy, sosy, farsze oraz jako dodatki do jajecznicy.

Często kobiety zastanawiają się, czy grzyby marynowane można spożywać w czasie ciąży. Nie ma żadnych przeciwwskazań co do spożywania grzybów w czasie ciąży. Jeżeli są one z wiadomego i pewnego źródła oraz oczywiście nie są trujące. Należy je więc dokładnie przyrządzić i najlepiej zrobić samemu, a nie kupować gotowych.

PODGRZYBKI MARYNOWANE W OCCIE, A ZDROWIE


Jest ogrom różnych opinii, które dotyczą wartości odżywczej grzybów. Niektórzy dietetycy twierdzą, że dostarczają one tylko i wyłącznie smaku oraz aromatu, bez żadnych innych wartości. Jednakże są także tacy, którzy przypisują im zdrowotne walory. Grzyby przede wszystkim składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne i bardzo dobrze sprawdzają się jako element diety dla ludzi odchudzających się. Należy jednak pamiętać, że są również ciężkostrawne, a to za sprawą budulca – chityny, czyli wielocukru, który posiada strukturę chemiczną bardzo podobną do podobnej do celulozy, czyli błonnika. Chityny niestety nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, dlatego grzyby najpierw dosyć długo zalegają w żołądku.

Podgrzybki marynowane kupisz na sklep.vitapol.pl

Related