Kuchnia to serce domu – to w tym miejscu przyrządza się codzienne posiłki, a często także je spożywa. Warto zatem, aby było to pomieszczenie dobrze wyposażone. Podstawą są sprzęty takie jak lodówka, piekarnik czy kuchenka. Bardzo pomocne, wręcz niezbędne w kuchni jest jednak także posiadanie pewnych drobiazgów.
Brytfanny szklane
Pieczenie mięsa w piekarniku, przyrządzanie zapiekanki, sałatki czy przechowywanie żywności – do tego wszystkiego przydadzą nam się brytfanny szklane.
Dobrze jest mieć w kuchni kilka takich naczyń. Ułatwiają codzienne gotowanie, a także przenoszenie i przechowywanie jedzenia. Często wyposażone są także w specjalne pokrywy, dzięki którym gorąca potrawa będzie wolniej stygnąć.
Plastikowe miski
W każdej kuchni przyda się także kilka plastikowych misek.
Podczas robienia ciasta wrzucamy do niej składniki i mieszamy. Możemy włożyć do niej owoce, sałatkę czy wrzucić kawałki mięsa, które chcemy wymieszać z przyprawami.
Plastikowa miska ma wiele zastosowań.
Kilka rodzajów noży
Pewnie można całkiem nieźle poradzić sobie w kuchni z jednym, uniwersalnym nożem, jednak dużo łatwiej jest kupić komplet noży i korzystać z nich zgodnie z ich przeznaczeniem.
Nóż do chleba ma specjalne ząbki, dzięki którym krojone bułki kruszą się znacznie mniej niż przy użyciu innego noża. Z kolei model służący do mięsa poradzi sobie nawet z twardymi kawałkami wieprzowiny.
Miarka i waga
Korzystając z przepisów kulinarnych natykamy się na składniki wyrażone w różnych jednostkach miary i wagi. Aby je odmierzyć, potrzebujemy odpowiednich narzędzi.
Kubek lub miska, w której są zaznaczone poziomy, w którym miejscu jest ile płynu będą świetnie się nadawać do odmierzenia odpowiedniej ilości wody lub mleka. Natomiast za pomocą wagi kuchennej możemy odmierzyć wszystkie składniki, których ilość podana jest w gramach. Wiele nowoczesnych, elektronicznych wag posiada także funkcję tary. Jest ona bardzo przydatna, kiedy potrzebujemy konkretnej ilości sypkich składników np. kaszy, mąki czy cukru.
Artykuł powstał we współpracy z Cook Store